Špenátová roláda

, , No Comments
Viem, že špenát u detí nie je príliš obľúbený porkm. Je to však cenná potravina, ktorá si zaslúži svoju pozornosť. Ako je už dlhšie známe, neobsahuje toľko železa, ako sa za čias Pepka Námorníka predpokladalo, za to však obsahuje veľa vitamínov - najmä betakaroténu (prekurzoru vitamínu A), ktorý chráni sliznice a podporoje imunitný systém k správnej činnosti. Bohatý je tiež na kyselinu listovú, ktorá pôsobí pozitívne na krvotvorbu a je potrebná pre zdravie vyvíjajúceho sa ľudského plodu. V špenáte nájdete taktiež vitamíny skupiny B, ktoré sa starajú o naše duševné zdravie, pokožku, vlasy či nechty. Špenát má tiež veľa vitamínu K, ktorý je potrebný pre normálny stav kostí a správnu krvotvorbu. Možno ste počuli o tom, že obsahuje veľa vápnika. Vápnik je síce v špenáte obsiahnutý, no jeho vstrebateľnosť z tráviaceho traktu do krvi je nízka. Na vápnik sú bohatšie ďaleko iné zdroje, ktoré sa aj lepšie vstrebávajú (napríklad mlieko, mliečne výrobky a kapustovitá zelenina - brokolica, kel, kapusta, kaleráb...). Ale to je už na iný článok.

A ako zaradiť do jedálnička viac špenátu tak, aby chutil aj deťom? Táto špenátová rolka určite nenechá plné taniere. Čo k tomu budeme potrebovať?  


Na 4 porcie by ste mali mať kúpené:
  • 1/2 mrazeného špenátu (mne sa lepšie pracuje s čerstvými listami - používam celé 80 g balenie)
  • 60 g polohrubá múka
  • 3 ks vajíčka
  • 1-2 ČL masla
  • 1 väčší strúčik cesnaku
  • na plnku: 1 menšia cibuľa, tavený syr (namiesto neho môžete použiť aj Lučinu, Žervé, zakysanú smotanu - čokoľvek, čo máte práve v chladničke), Eidam na strúhanie, podľa chuti tiež šunka
  • soľ, čierne mleté korenie
Postup:
1. Ak na recept používate mrazený špenát, rozmrazte ho. Mne sa dobre pracuje s čerstvými listami špenátu. Tie najskôr poriadne umyjem pod tečúcou vodou a potom ich dôkladne nadrobno nasekám. 
2. K špenátu pridáme polohrubú múku, prelisovaný strúčik cesnaku, 3 žĺtka a okoreníme a osolíme.
3. V druhej nádobe si z 3 bielkov vyšľaháme sneh, ktorý nakoniec vmiešame do špenátovej hmoty.
4. Po zapracovaní snehu vylejeme pripravenú zmes na plech s papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre na 160 °C cca 15-20 minút.
5. Počas pečenia si pripravíme plnku. Zmiešame nasekanú cibuľu, syrokrém a nastrúhaný Eidam, prípadne nakrájanú šunku. Ochutíme a odložíme na chvíľku do chladničky.
6. Po upečení cesto ešte s papierom na pečenie zrolujeme a necháme vychladnúť, aby sa s ním lepšie pracovalo. Po vychladnutí odlepíme papier na pečenie a opatrne potrieme vnútro cesta plnkou.
7. Teraz chýba už len finálne zrolovanie. Môžete si pomôcť utierkou, ako pri klasických roládach, ale s týmto cestom sa celkom dobre pracuje aj samostatne. 
8. Po zrolovaní prikryjeme alobalom a necháme zhruba 30-60 min. odstáť v chladničke. 
9. Podávať môžeme ako studený pokrm, ale výborná je rolka aj po ohriatí, kedy sa syr začne roztekať. Mňamka.



0 komentářů:

Zverejnenie komentára