Aké jedlo do ruksaku na cesty

, , No Comments
Možno máte už pár dovoleniek za sebou, no možno vás tá najviac očakávaná toto leto ešte len čaká. Okrem naplánovania cesty, zabalenia dôležitých vecí vrátane foťáku a kartičky poistenca, stojí za to myslieť aj na stravu. Nikdy totiž neviete, čo po ceste nájdete, alebo skôr nenájdete. Nie, na fast food rýchlo zabudnite. Radšej si pripravte niečo pod zub doma, poradím vám zopár tipov, ako to na cestách prežiť v nehlade so spokojným a zdravým bruchom :)


Hlavne sa pred cestou poriadne naraňajkujte!
Že vám ráno nechutí jesť, lebo máte cestovnú horúčku? Škoda. Na cestu potrebujete totiž kvalitný energetický základ. Výborné sú ovsené vločky, ktoré si pripravíte na milión spôsobov. Ja preferujem ovsenú kašu z mlieka/kefíru, 1 lyžičky medu, hrste orechov (najviac milované sú mandle a vlašáky) a nejaké to ovocie k tomu. Ak nemáte radi sladké raňajky, siahnite po celozrnnom pečive, vajíčkach, kvalitnej šunke, syre a zeleninovej oblohe. Alebo kvalitnej tvarohovej pomazánke s červenou cibuľkou a slnečnicovými semenami. Výborné sú tiež bielkoviny z rýb v podobe rybacej pomazánky. Je to už na vás, na čo dostanete v ten deň chuť. Možností je veľa.


Balím, balíš, balíme...
Aj keď je teplo a niektorým v hicoch nechutí tak ako obvykle, rozhodne by ste nemali podceniť desiatu a olovrant. Najmä pri vyššej fyzickej, ale aj psychickej aktivite. Inak si koledujete na malátnosť, pochmúrnu náladu a kvílenie v bruchu.

Namiesto sladkostí balíme na cestu muffiny. Niekedy máme chuť na banánové s horkou čokoládou, inokedy na mrkvové s pomarančom a často si pochutnávame na čisto zeleninových s vajíčkom a syrom. Príprava je nenáročná a rýchla.


Ďalšou sladkou možnosťou pojazdného jedla sú domáce cookies. Dva moje najobľúbenejšie recepty nájdete v tomto článku

Okrem toho vždy chystám do dózičiek nakrájané ovocie či zeleninu a nejaké tie oriešky. Ak sa chystáte na dovolenku autom, určite ste ako šofér z času na čas zažili pocit únavy. Tú vie v celku dobre zahnať žuvačka či sušené ovocie, ktoré treba dobre žuť.

Čo s obedom?
Na cesty často pripravujem cestovinový šalát so zeleninou a jogurtovým dresingom. Inou alternatívou je kuskus či quinoa so zeleninou. Ja ešte zbožňujem cuketový koláč so syrom, ktorý vám taktiež vydrží čerstvý celý deň. A ak si potrpíte na mäso, v obchodoch zoženiete aj sušené, len si čítajte obaly a dajte pozor na všetky možné "vylepšováky".


Dobrú noc
Na večeru je dobrá bageta. Rozkrojte ju, natrite maslom alebo pokvapkajte olivovým olejom, pridajte, kvalitnú šunku, tvrdý syr či mozzarellu a ochuťte bylinkami. Samozrejme nezabúdajte na zeleninu. Variant je veľa, určite máte nejakú, ktorú najviac obľubujete. Ak máte doma toastovač alebo panini gril, môžete si bagetu aj zapiecť, zabaliť do alobalu a ostane vám nejakú dobu ešte teplá, chrumkavá a čerstvá.

Nezabúdajte na pitný režim
Pitný režim na cestách treba dodržiavať poctivo. Nielenže vám vyschne v puse, ale pri nedostatočnom pití správnych tekutín si koledujete aj o prehriatie organizmu, únavu a malátnosť. A to je pri dovolenke to posledné, čo by ste si priali. Základom by mala byť kohútiková voda, ktorú si môžete ochutiť citrónom, pomarančom, kiwi, uhorkou, melónom, mätou, medovkou alebo timiánom. Vhodné sú minerálne vody na doplnenie iónov, ktoré ste vypotili. Osviežujúce, najmä vlete, sú tiež čaje. Napríklad s medom a citrónom-tie milujeme. Pivko je dobré, ale na alkohol radšej zabudnite. V horúcom počasí je lepšie siahnuť po tom nealkoholickom.

Keď sa bojíte, že sa jedlo pokazí
Veľmi cenným pomocníkom pri cestovaní na dlhšiu dobu je chladnička. Buď autochladička, ktorá sa napája z autozapaľovača alebo 220V zásuvky, prípadne klasická, do ktorej hodíte lady. Ďalšiou možnosťou je termotaška, ktorá už síce nie je tak efektívna, za to však rozhodne účinnejšia ako klasická taška či batoh.

Dobrú chuť na cestách a krásne dovolenkové zážitky

Vaša Petra


0 komentářů:

Zverejnenie komentára